هر اندازه انتظارات و توقعات دختر و پسر قبل از ازدواج و در زندگی زناشویی واقع بینانه تر باشد، زندگی زناشویی موفقیت آمیزتر است
توقعات واقع بینانه زوج ها، زندگی زناشویی را موفقیت آمیز می کند.

ازدواج، پدیده ای اجتماعی است که می تواند پایدارترین و صمیمانه ترین رابطه انسانی و عامل سعادت حقیقی باشد. یکی از اهداف اصلی ازدواج، برآوردن نیازهای زن و مرد است. هدف بیشتر افراد از ازدواج، یافتن همراهی صمیمی است. بدون تردید انتخاب همسر و ازدواج، یکی از مهم ترین و بزرگ ترین تصمیمات زندگی ماست و در حقیقت همه هیجانات، تولید مثل، تربیت نسل آینده، درآمد، مسؤولیت، تأمین نیازها و چالش های آینده زندگی ما به آن بستگی دارد.
سمانه قورچی بیگی، کارشناس مامایی، رابط مدارس و سلامت روان مرکز خدمات جامع سلامت معلم کلایه با گفتن سخنان فوق در همایش ازدواج سالم، اظهار کرد: زن و مرد به عنوان مکمل یکدیگر بسیاری از نیازهای روانی- اجتماعی هم را برآورده می کنند و سه دلیل عشق، مصاحبت و دستیابی به انتظارات و توقعاتبرای ازدواج مطرح است.
وی تأکید کرد که هر اندازه انتظارات و توقعات دختر و پسر قبل از ازدواج و زن و شوهر در زندگی زناشویی، واقع بینانه تر باشد، زندگی زناشویی نیز موفقیت آمیزتر خواهد بود.

پذیرفتن تفاوت ها
این نشست به مناسبت هفته ازدواج و با مشارکت بسیج رودبار الموت شرقی برگزار شد و این کارشناس در ادامه، گفت: هر فردی بطور طبیعی مایل است همسری برگزیند که بیشتر، همسان او باشد. قورچی بیگی با اشاره به اینکه همسانی دو فرد، نه تنها آنان را به سوی یکدیگر جلب و جذب می کند، بلکه پیوند و وصلت ایشان را استوارتر می سازد؛ عنوان کرد: هر اندازه فرد با همسر خود، اشتراک فرهنگی بیشتری داشته باشد، برای سازگاری با او آماده تر است و با اختلافات کمتری مواجه می شود.
کارشناس مامایی و سلامت روان مرکز خدمات جامع سلامت معلم کلایه اذعان کرد که هر چقدر در انتخاب همسری با مشابهات بیشتر ذاتی و اکتسابی، تلاش کنیم، ولی باز هم زن و مرد تفاوت های بسیار چشمگیری با یکدیگر خواهند داشت. ایشان تصریح کرد زوج ها باید یاد بگیرند با این تفاوت ها زندگی کنند و ثمره این زندگی، ازدواجی شاد و رضایت بخش باشد.

آینده زناشویی، وابسته به آموزش قبل از ازدواج
قورچی بیگی با بیان اینکه پژوهش ها نشان می دهد که تا حدود زیادی، خوشبختی و بدبختی زن و مرد را از ابتدای زندگی می توان پیشگویی کرد و به بیان دیگر بسیاری از مشکلات آنان قابل پیشگیری خواهد بود؛ گفت: به همین دلیل، امروز، آموزش پیش از ازدواج زوج های جوان، ضرورتی مسلم تلقی می شود؛ زیرا هر اندازه دختر و پسر اطلاعات بیشتری برای شناخت خود و همسر آینده شان داشته باشند و ملاک های عاقلانه تری را برای انتخاب همسر در نظر بگیرند، در زندگی زناشویی خود با مشکلات و ناسازگاری های کمتری مواجه خواهند بود.

آگاهی، نه بخت و اقبال
به گفته این کارشناس، ازدواج سالم و مستحکم، به بخت و اقبال یا عشق، مربوط نیست، بلکه نیاز به تلاش و سازگاری دارد. وی با تأکید به اینکه برخی از عواملی که در یک ارتباط سالم، نقش دارند، ثابت هستند(چیزهایی که شما نمی‌توانید آنها را تغییر دهید)؛ اظهار کرد: اما عوامل دیگری هستند که می‌توانید با کار کردن بر روی آنها رابطه‌تان را بهبود ببخشید و شناختن این عوامل برای هر فردی که قصد ازدواج دارد، مهم است.

برقراری ارتباط درست
قورچی بیگی با اشاره به 10 عاملی که می تواند در بهبود روابط موثر باشد، برقراری ارتباط درست را یکی از این عوامل عنوان کرد.
ایشان با تأکید به اینکه زوج‌های خوشبخت با یکدیگر صحبت می‌کنند و به حرف یکدیگر گوش می‌دهند؛ عنوان کرد: این زوج‌ها می‌دانند که عوامل بیرونی که باعث حواسپرتی می‌شوند یا عواطف فرد اثر می‌گذارند، مانع ارتباط درست می‌شوند و راه‌هایی را پیدا می‌کنند تا هنگامی که خودشان و همسرشان آماده هستند، بر این عوامل غلبه کنند.

بیان اختلافات و تعارض‌ها به شیوه مثبت
بیان تعارض‌ها و اختلافات به شیوه مثبت دومین عاملی بود که ایشان در توضیح آن گفت: پرهیز از بیان اختلافات و تعارض‌ها، دلیل اول بروز طلاق در زوج هاست و روابط مستحکم زن و شوهر به توانایی آنان بر غلبه بر این اختلافات به شیوه‌ای مثبت، بستگی دارد.
این کارشناس با گفتن اینکه وقتی دو فرد برای اولین بار دیدار می‌کنند، حداکثر تلاش‌شان را می‌کنند تا خطاهای‌شان را بپوشانند و این شیوه‌ای عادی است، اظهار کرد: زوج ها آگاه باشند با گذشت زمان، «خود واقعی» فرد بروز خواهد کرد. وی افزود: روابط بین دو فرد در طول زمان تکامل پیدا می‌کند، اما داشتن انتظارات غیرواقعی از همسر، یا از رابطه با او، باعث ایجاد استرس غیرضروری می‌شود، پس داشتن انتظارات واقعی، عامل مهمی در برقراری ارتباط درست است.

شناخت همسر
توجه کردن به جزییات زندگی همسر، نکته بعدی بود که این کارشناس بهداشتی به آن اشاره کرد و گفت: افرادی که ازدواج‌های پایداری دارند به خوبی همسرشان را می‌شناسند؛ آنان از وقایع عمده زندگی گذشته همسرشان خبر دارند؛ از چیزهای دلخواه و چیزهای مورد تنفر او، امیدها و نگرانی‌های او آگاهی دارند و این اطلاعات را با تغییرات دنیای همسرشان به روز می‌کنند.

واکنش مثبت، بیشتر از منفی
قورچی بیگی بیان کرد که اگر تجربه کردن واکنش‌های دوجانبه مثبت، بیشتر از واکنش‌های منفی باشد، عامل دیگری در برقراری ارتباط درست است، گفت: برخی از پژوهش‌ها نشان داده‌اند در ازدواج‌های موفق تعداد واکنش‌های مثبت، پنج برابر بیش از واکنش‌های منفی است. ایشان اضافه کرد: دادن پاسخ مثبت به خواسته همسر برای توجه کردن به او، هنگامی که سوالی دارد، دست کمک به سوی شما دراز می کند یا حتی به شما نگاه می کند؛ رابطه‌ شما را مستحکم‌تر می‌کند.

ایجاد اعتماد و داشتن همکاری
ایجاد اعتماد، عامل بعدی بود که این کارشناس در توضیح آن گفت: اعتماد به تدریج ساخته می‌شود، اما برقراری روابط صادقانه و عمل کردن به وعده‌ها باعث تسریع ایجاد اعتماد می‌‌شود.
کارشناس مامایی و سلامت روان مرکز خدمات جامع سلامت معلم کلایه عنوان کرد که گذراندن وقت با یکدیگر و داشتن تجربه‌های مشترک، راه خوبی برای تقویت رابطه زوج هاست. وی ادامه داد: زوج‌‌هایی که به انجام کارهایی می‌پردازند که هر دو از آن لذت می‌برند یا وادار می‌شوند که کارهایی را با هم انجام دهند، رابطه سالم‌تر و قوی‌تری دارند.

سازگاری با تغییر
قورچی بیگی به سازگاری با تغییر اشاره کرد و گفت: زوج ها آگاه باشند که افراد و رابطه‌ها، در طول زمان، دگرگون می‌شوند، پس باید انتظار این تغییرات را داشت و از آنها نترسید. وی افزود: انتظارات افراد از رابطه دو جانبه، ممکن است تغییر کند، پس لازم است زوج ها توانایی صحبت کردن در مورد این تغییرات و یافتن راه‌هایی برای سازگار شدن با آنها را داشته باشند.
گفتنی است این همایش با پرسش و پاسخ و توزیع بسته های آموزشی مرتبط به پایان رسید. همچنین به مناسبت هفته ازدواج، همایش های مشابهی در مرکز خدمات جامع سلامت شهدا، پایگاه سلامت تالار و خانه بهداشت فارسیان برگزار شد.